© Ria Pacquée
EXPO RIA PACQUéE - SLAM, RAMBLE, PERFORM
2018

10 JUN
tot
19 AUG

TURNHOUT • In de zomer van 2018 stelt de Warande een grote solotentoonstelling van Ria Pacquée voor. Het oeuvre van deze Antwerpse pionier van de performancekunst wordt gekenmerkt door een scherpe fotografische blik, politiek commentaar en een dosis humor. Naast performances brengt ze foto’s, video’s en sculpturen.

Pacquée is verre van een opdringerige activiste. In een periode waarin vrouwen, ook in de kunsten, hun rechten opeisten, bleef zij op haar eigen ritme het openbaar leven opzoeken. De straat, de markt, het kerkhof vormen haar belangrijkste ‘zwerfterrein’. Als een eigentijdse landloper, benadert Pacquée de straat als een levendige set waarin zij zich als discrete observator voortbeweegt. Nu eens toeschouwer (met foto’s en video’s), dan weer deelnemer (met performances), bevraagt Pacquée ons bestaan. Vaak verwondert ze zich hierbij over de mechanismes achter bepaalde rituelen.

Haar omgang met fotografie is sterk gerelateerd aan de performances waarmee ze sinds de jaren zeventig bekend werd. In verhalende series van een tiental snapshots volgt een anonieme fotograaf de uitstappen van ‘Madame’, een personage opgevoerd door Pacquée zelf. ‘Madame’, alias ‘The Girl Who Was Never Asked to Marry’ (1988), poseert op sociale plaatsen zoals het carnaval in Keulen, de bedevaart naar Lourdes of het paardenrennen. Pacquées spel met camouflage en met infiltratie in massabijeenkomsten, levert een bizar samengaan op van realiteit en fictie.

Vanaf de jaren negentig vatte Pacquée meer zelf post achter de camera. Haar foto’s tonen gevonden voorwerpen die met elkaar in verband worden gebracht door vorm of kleur. Ze haalt zaken uit hun context, waardoor ze een andere kijk geeft op onze omgeving. Ook vandaag wandelt Pacquée de wereld verder rond. In haar recent werk ligt de focus op videoproducties waarin haar ervaringen als performance-artieste nog steeds een belangrijke rol spelen.

Pacquée deed ooit één van haar eerste performances in de Warande in 1979. Nu keert ze terug in een andere wereld, met een ander straatbeeld. Deze tentoonstelling is een onuitgegeven wandeling in de voetsporen van een artistieke zwerfster op het kruispunt tussen vindingrijke straatrat en doortastende pelgrim.

randprogramma

Artist talk
Op zondag 17 juni krijg je de kans om Ria Pacquée zelf aan het woord te horen. Johan Pas interviewt haar tijdens onze Artist Talk.
Expozaal / zondag 17 juni om 14 uur / gratis

Rondleiding
Er is een rondleiding voor individuele bezoekers op zondag 12 augustus om 11 uur. Deelname is gratis. Je betaalt enkel je inkomticket. Er zijn slechts 20 personen toegelaten. Reserveren is dus aanbevolen en kan via de website of via 014 41 69 91.

Boek
Tegelijk met deze tentoonstelling verschijnt bij Occasional Papers en Escautville het overzichtsboek ‘Ria Pacquée. Slammm, Ramble, Perform. A Monograph’ met teksten van Michael Curran, Jean Fisher, Antony Hudek, Ria Pacquée en Michael Taussig. Het boek zal te koop zijn in de Warande aan 28 euro.

Op schattenjacht met Vlieg
De hele zomer lang kunnen kinderen en families opnieuw op zoek naar de Schat van Vlieg op zeven locaties in Turnhout. Het jaarthema is ‘Voel jij wat ik voel?’. Ook de Warande vliegt en voelt mee! Je kan aan vlieg deelnemen tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.

Opgelet. De tentoonstelling is gratis voor kinderen, maar betalend voor volwassenen. Bezoekers die met kinderen komen voor de vliegzoektocht kunnen wel genieten van de kortingstarief van 3 euro per persoon. Op donderdagen in juli en augustus is de tentoonstelling voor iedereen gratis toegankelijk.

Bron: UiTinVlaanderen.be

 
Cultuurhuis De Warande
Warandestraat 42
2300 Turnhout
breng me hierheen