© Vincent Dunoyer & Jan Vromman, Poetas sin alfabeto, 2018. Courtesy of the Artists. Picture by Mirjam Devriendt.
© Vincent Dunoyer & Jan Vromman, Poetas sin alfabeto, 2018. Courtesy of the Artists.
© Vincent Dunoyer & Jan Vromman, Poetas sin alfabeto, 2018. Courtesy of the Artists.
VINCENT DUNOYER & JAN VROMMAN - 'POETAS SIN ALFABETO'

27 JAN
tot
28 APR

BRUSSEL • Poetas sin alfabeto (‘Dichters zonder alfabet’) vormt het opmerkelijke resultaat van een samenzwering tussen twee buitengewone, erg verschillende kunstenaars.

Choreograaf en danser Vincent Dunoyer (Neilly-sur-Seine, 1962) werkte al samen met onder meer Anne Teresa De Keersmaeker, Steve Paxton en The Wooster Group. In eigen performances zet hij (inter)actief het medium video in en gaat hij in zee met beeldende kunstenaars, muzikanten en meer. Zijn traject is afgemeten, berekend, ingehouden – enigszins minimaal.

De film- en televisiemaker, videokunstenaar, scenarist en theaterregisseur Jan Vromman (Wingene, 1958) volgt resoluut zijn eigen pad. Zijn werk is sociaal geëngageerd en doordrongen van menselijke warmte. Met een fijn gevoel voor humor lijmt hij het documentaire en analytische aan het anekdotische en het schijnbaar banale.

Vromman geeft het neoliberale model een schop onder de kont met een low-budgetstijl die het volkse niet uit de weg gaat. Noem hem gerust een maximalist.

Poetas sin alfabeto (‘Dichters zonder alfabet’) vormt het opmerkelijke resultaat van een samenzwering tussen twee buitengewone, erg verschillende kunstenaars. Voor dit project zoomen ze in op het concept ‘Spanje’: een cultuur met eigen gebruiken en een mythologie, een metafoor voor geschiedenissen gekleurd door overheersing en onderdrukking. De aanleiding voor een tentoonstelling over macht en onmacht, kracht en kwetsbaarheid, logos en pathos.

Hoewel Dunoyer en Vromman zich tot elkaar lijken te verhouden als yin tot yang, delen ze eenzelfde weerbarstigheid. Hun werk weigert te imponeren. Inherent formuleert het een kritiek op geldende dogma’s in de kunst. Het ironische en bitterzoete Poetas sin alfabeto neemt bewust risico’s en stelt zichzelf in vraag. “We denken een en ander te kunnen, specialist in iets te zijn. We menen alleen maar onze ‘taal’ te begrijpen. In feite zijn we toch maar ‘dichters zonder alfabet’. Uiteindelijk dobberen we met zijn allen hulpeloos rond.”

Bron: UiTinVlaanderen.be

mail ons
0032.2 229 00 03
ARGOS, Centre for Art & Media
Werfstraat 13
1000 Brussel
breng me hierheen